Засегнатата от тежка икономическа криза Венецуела се насочва към инфлация

...
 Засегнатата от тежка икономическа криза Венецуела се насочва към инфлация
Коментари Харесай

МВФ: Инфлацията във Венецуела може да стигне 1 000 000%

 Засегнатата от тежка икономическа рецесия Венецуела се насочва към инфлация от един милион % до края на тази година, твърди Международният валутен фонд (МВФ).
Положението в южноамериканската страна е сравнимо с растежа на цените във Ваймарската република(названието на немската страна в интервала 1918/19 – 1933 г.). през спешната 1923 година, показва МВФ в разбора си за вероятност за страните от Латинска Америка.

 

В априлската си прогноза МВФ очакваше социалистическата страна да регистрира инфлация от 13 000% до края на годината. Още тогава обаче създателят на отчета, анализаторът на МВФ Алехандро Вернер, назова рецесията във Венецуела една от най-големите в историята на актуалната стопанска система, предава DPA, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria .

В последния си отчет МВФ прави оценка, че държавното управление на президента Николас Мадуро ще продължи да финансира бюджетните дефицити, като усилва размера на изразходваните средства. Това би трябвало да форсира инфлацията още повече, счита Вернер.

Той също по този начин предвижда спад на брутния вътрешен артикул на страната от 18% през 2018 година През април се предвиждаше спад на Брутният вътрешен продукт от 15 на 100. 

Развитието във Венецуела разсъни спомените за хиперинфлацията в Германия, твърди Вернер. След изгубената Първа международна война (1914-1918 г.) редуващите се държавни управления във Ваймарската република финансират разноските за военните старания с задължения и по-високо обращение на хартиени пари. В края на войната Райхът имаше дълг от 150 милиарда марки. Вместо да работят вярно от фискална позиция, държавните управления са издавали от ден на ден банкноти. Един литър мляко е коствал скоро до 26 милиарда марки, а един самун - 105 милиарда марки.

Поради неприятно ръководство, корупция и относително ниската цена на петрола социалистическата страна изпадна от години в тежка икономическа рецесия и рецесия на доставките. Въпреки че Венецуела разполага с най-високите петролни ресурси в света, от ден на ден хора в страната гладуват. Липсва и валута, нужна за вноса на хранителни артикули и медикаменти.
 
По публикацията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР